2 жовтня 2014 р.

2 Жовтня - Міжнародний день проти насилля

 2 Жовтня - Перший міжнародний день проти насилля (Первый международный день против насилия)
Принцип не насилля, відомий також як не насильний опір, заперечує використання фізичного насилля задля досягнення соціальних або політичних змін. Також характеризується, як «політика простих людей», ця форма соціальної боротьби була прийнята широким загалом населення в усьому світі у боротьбі за соціальну справедливість.

Міжнародний день проти насилля вперше почали відзначати відзначати з 2 жовтня 2007 року, у день народження Махатма Ганді - лідеру руху за незалежність Індії та засновника філософії та стратегії не насилля.


Звернення Генерального секретаря ООН з нагоди першого 
міжнародного дня проти насилля 

Організація Об'єднаних Націй була створена з надією, що людство не тільки припинить війни, але й зробить так, що вони стануть непотрібні. Наші засновники сподівалися, що Організація зможе припинити насилля через поширення культури миру, терпимості та підвищення людської гідності. 

Схожі ідеали ми знаходимо у спадку Махатма Ганді, чий день народження відзначаємо сьогодні. Його мирна боротьба проти несправедливих режимів у Південній Африці та Індії захоплюють уяву народів в усьому світі. Його поведінка не насилля у щоденному житті надихнула незчисленну кількість людей проживати своє життя краще, з більшою користю для суспільства. 

«Не насилля це перший пункт моєї віри. Це також останній пункт мого кредо» - такою була відповідь Махатми на обвинувачення у агітації проти держави у 1922. 

Наразі вплив Махатми потрібен як ніколи. Усюди ми бачимо, що суспільства поглинають у відношеннях нетерпимості та між культурного напруження. Ми бачимо, що екстремістські догми та ідеології насилля просуваються уперед, у час коли помірні настрої усуваються. 

Нещодавно, ми спостерігали як смертельну зброю використовували проти неозброєних учасників маршу, які не мали на меті насилля, а лише були зразком вчення Махатми. 

Сьогодні, вельми необхідно звернути увагу на ці тенденції, та виступати за справжню терпимість та не насилля на кожному рівні, від людини до держави. 

Міжнародний день проти насилля може допомогти у цьому зусиллі. Нехай це допоможе донести звернення Махатма Ганді щодо не насилля до більш широкого загалу, та прискорить час, коли кожен день буде без насилля.

Немає коментарів:

Дописати коментар